De inspiratie van een schrijver

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 17:49

De inspiratie van een schrijver.

Afgelopen weekend was ik met manlief een weekendje weg. Soms moet je nu eenmaal in een druk huishouden even tijd voor elkaar maken. Op zaterdag brachten we een bezoekje aan Sluis. Deze stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis en de 13 sexwinkels die de stad rijk was. Wat minder bekend is, is dat onze beste woordenboekschrijver Johan Hendrik van Dale ook uit Sluis kwam. Geboren en getogen en vervolgens op de leeftijd van slechts 44 jaar ook overleden in Sluis. Voor mij als ‘taalnerd’ was dit een interessant iets wat ik eerder niet wist. Bij een bezoek aan museum het Belfort van Sluis moest ik dan ook even een kijkje nemen op de derde verdieping ondanks mijn enorme hoogtevrees. Half misselijk kwam ik boven aan om mij eigen onder te dompelen in verschillende weetjes en feiten over ‘de taalmeester’ van Nederland.

Er werd een film getoond over zijn leven en zo kwam ik ook te weten dat De Van Dale dus vernoemd is naar zijn schrijver maar dat hij uiteindelijk een bestaand woordenboek een nieuwe uitwerking heeft gegeven. Woordenboeken bestonden voor die tijd dus al. De geschiedenis van de woordenboeken gaat zelfs terug tot in de Middeleeuwen. 

Het herschrijven van een woordenboek koste Johan Hendrik veel tijd en energie. Hij stelde hoge eisen aan de omschrijving van woorden omdat hij vond dat men een duidelijk antwoord moest vinden op zijn of haar vraag. Van Dale was al vier jaar bezig met het woordenboek voordat hij stierf en uiteindelijk heeft een leerling van Van Dale de uitgave verzorgd .Inmiddels is de ‘Dikke van Dale’ niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Van Dale heeft veel betekend voor de Nederlandse taal en het is dan ook niet gek dat ik als schrijver enorm onder de indruk was van zijn levensverhaal. Voor de ‘taalnerds’ onder ons, breng eens een bezoekje aan het Belfort. Je vindt er allerlei feitjes en weetjes over deze beroemdste Sluizenaar.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.