Alleen op vakantie.

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 18:58

Alleen op vakantie.

De titel alleen al zal waarschijnlijk als muziek in je oren klinken. Helemaal alleen op vakantie. Waarschijnlijk een wens van velen. Voor iedere vader en moeder is het belangrijk om af en toe even ‘me time’ te reserveren. Een dagje naar de sauna, een dagje shoppen of een avondje met vrienden, het is vaak nodig om gewoon net even een leukere ouder te zijn.

 

Voor alleenstaande ouders is die ‘me time’ nog belangrijker. Ook al is er co-ouderschap, uit onderzoek is gebleken dat deze ouders vaak het gevoel hebben er alleen voor te staan. In principe is dit natuurlijk ook zo, maar je zou zeggen dat als de kids het weekend bij papa zijn, mama even op kan laden en andersom. In de praktijk blijkt dit echter vaak niet haalbaar. Ik heb alleenstaande ouders gesproken die aangeven juist in het weekend dat hun kids bij de andere ouder zijn, te gaan knallen. En nee, niet in de vorm van feesten en luieren. Alleenstaande ouders hebben er al een dagtaak aan om alleen voor hun kids te zorgen. Maar dan moet er ook nog brood op de plank komen, administratie gedaan worden en een schoon huis is ook wel prettig. Je ziet dan ook vaak dat alleenstaande ouders hun ‘vrije’ weekend gebruiken om allerlei dingen in te halen waar ze doordeweeks niet aan toe kwamen. Hun ‘vrije’ weekend zit vol gepland met schoonmaakwerkzaamheden, boodschappen doen en hun baas tevreden houden. Maandagmorgen gaat vervolgens de wekker weer om zeven uur en herhaalt heel het riedeltje zich opnieuw.

 

Op dit moment is bijna een kwart van alle Nederlandse gezinnen een eenoudergezin. Dit aantal zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Het rare is: wij als samenleving zijn helemaal niet zo gericht op eenoudergezinnen. En dat is jammer, want juist die eenoudergezinnen hebben het vaak het zwaarst. Als alleenstaande ouder komt vaak alles op jouw bordje neer. Je gaat alleen met je kind naar de dokter of naar een oudergesprek. Die oh zo fijne bezoekjes aan de tandarts, ook die zijn voor jouw rekening. En wat denk je van dagjes uit waarbij je continu je kind(eren) in de gaten moet houden. Je kunt niet eens normaal naar het toilet. Leuk zo een dagje uit, je wordt er vooral heel moe van. Dan te bedenken dat er straks ook weer een schoolvakantie voor de deur staat. Vrij nemen van je werk om vervolgens je kind(eren) geen seconde uit het oog te mogen verliezen. En het huishouden gaat vaak gewoon door: boodschappen doen, koken, afwassen en opruimen is ook in je gehuurde huisje orde van de dag. Veel ouders zien dan ook best op tegen de (school) vakanties.

 

Tegenwoordig zijn er gelukkig eenoudervakanties te boeken. Deze vakanties zijn er voor iedereen die alleen met zijn of haar kind(eren) op vakantie wil, ook mama’s of papa’s waarvan de partner bijvoorbeeld moet werken, kunnen aan deze vakanties deelnemen.

Vooral tijdens de eenoudervakanties van Solo Amigos kun je als ouder zijnde echt een keer genieten. Je hoeft geen 24 uur per dag overal ogen te hebben. Er is entertainment voor je kids, een leuk programma en je hoeft niet te koken of af te wassen. Het enige wat jij moet doen is genieten en even die ‘me time’ opeisen. Kiezen om lekker even tijd voor jezelf te nemen of ‘echt’ tijd met je kind(eren) door te brengen. Je mag tijdens zo een vakantie echt eens even lekker jezelf zijn. En als ouder zijnde verdien je dat gewoon!

Bovenstaande blog heb ik mogen schrijven voor Solo Amigos, zij organiseren de leukste eenoudervakanties!

www.soloamigos.nl

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.